Reglement

Algemeen Reglement

PROBUSCLUB “Dommel en Aa”

Artikel 1 Naam en vestiging

De club draagt de naam Probusclub “Dommel en Aa”. De club is opgericht 10 januari 2006 en is gevestigd in de gemeente Sint Michielsgestel.

Artikel 2   Doel

 De Probusclub heeft tot doel :

Het bevorderen van saamhorigheid en vriendschap van geheel of nagenoeg geheel postactieven die een maatschappelijke verantwoordelijke functie hebben vervuld en die ieder vanuit een persoonlijke, intellectuele en maatschappelijke achtergrond waarde hechten aan het regelmatig ontmoeten van elkaar. Uitgangspunten hierbij zijn onderlinge hulpvaardigheid, verbreding van kennis en interesse, verruiming van inzicht alsmede ontspanning.

Deze doelstelling is overeenkomstig de doelstelling van de coördinerende stichting Probus Nederland, waar Dommel en Aa bij is aangesloten.

Het gevolg van de aansluiting is het voldoen aan verplichtingen voortvloeiend uit de aansluiting bij Probus Nederland zoals gegevensverstrekking en betaling van een jaarlijkse bijdrage.
De geldmiddelen bestaan uit contributies en inkomsten uit andere hoofde.

Artikel 3 Leden
Leden moeten:

  • de standaarddoelstelling van Probus onderschrijven
  • bij voorkeur uit de plaats of regio van de vestigingsplaats van Dommel en Aa komen.
  • een man van 55 jaar of ouder zijn
  • hun actieve loopbaan grotendeels hebben beëindigd
  • een maatschappelijke verantwoordelijke functie hebben vervuldElk lid van de club ontvangt het Probus lidmaatschap insigne.

Artikel 4 Nieuwe Leden
Door het bestuur is een commissie nieuwe leden ingesteld die het toelatingsproces begeleidt.

1 Het kandidaat-lid wordt voorgedragen door een clublid bij de commissie nieuwe leden, onder opgave van personalia en antecedenten. Het kandidaat-lid mag hiervan onder geen voorwaarde op de hoogte zijn of worden gebracht. Deze voordracht geschiedt met een speciaal hiervoor ontworpen formulier.

2 Na gezamenlijk overleg met de voordrager, beraadt de Commissie                     nieuwe leden zich over de voordracht en neemt een unaniem besluit.

3 Cie. houdt rekening met een verdeling van de leden over de dorpen Sint- Michielsgestel, Den Dungen, Berlicum, Middelrode en Gemonde . Bij uitzondering en mits voorzien van een argumentatie waaruit betrokkenheid met de gemeente Sint Michielsgestel blijkt, kan een lid uit de regio worden voorgedragen.

4 Het streven is om het ledenaantal van Probus rond de 25 te houden.

5 Het kandidaat-lid moet bij voorkeur jonger dan 70 jaar zijn.

6 Het doel moet zijn om een aanwezigheid te halen van minimaal 70 %.

7 Het streven moet zijn om een juist evenwicht tussen de verschillende beroepen te houden.

8 Bij een positief besluit van de Commissie wordt de voordracht door het         bestuur schriftelijk (brief en/of e-mail) kenbaar gemaakt aan alle leden met de basisinformatie/antecedenten van het kandidaat-lid.

9 Elk clublid kan binnen een periode van 20 dagen bezwaar tegen deze voordracht aantekenen.

10 Als tenminste twee leden bezwaar maken tegen de voordracht, dan kan geen toelating plaatsvinden. Dit bezwaar moet wel worden gemotiveerd. Dit bezwaar moet schriftelijk worden gericht aan de voorzitter en aan de secretaris tezamen.

11 Indien er geen bezwaren zijn, toetst de voordrager de interesse van het kandidaat-lid.

Bij positieve reactie stuurt de secretaris de aangepaste standaard uitnodigingsbrief aan het kandidaat-lid en wordt deze door een van de bestuursleden uitgenodigd voor een van de eerstvolgende bijeenkomsten.

12 Het uitgenodigde kandidaat-lid heeft na het bijwonen van maximaal twee bijeenkomsten het recht om af te zien van het aangeboden lidmaatschap.

Het bestuur heeft eveneens het recht om na de genoemde periode het aanbod van het lidmaatschap in te trekken.

Artikel 5 Beëindiging van het lidmaatschap

 Het lidmaatschap van de club eindigt door overlijden, schriftelijk opzeggen of royement door het bestuur op grond van ernstige bezwaren.

Tegen een bestuursbesluit tot royement is beroep mogelijk bij de Algemene Ledenvergadering. Tot het moment van de Algemene Ledenvergadering is het betreffende lid geschorst.

Binnen 21 dagen na het ingestelde beroep dient een Algemene Ledenvergadering te worden gehouden. Ook het geschorste lid wordt hier voor uitgenodigd en in de gelegenheid gesteld een toelichting te geven.

Een besluit tot royement wordt gehandhaafd als ten minste drie vierde van het aantal leden aanwezig is (exclusief het geschorste lid) en een meerderheid van tenminste drie vierde van de aanwezige leden instemt met het bestuursbesluit.

Het geschorste lid heeft geen stemrecht.

Artikel 6   Bestuur

  1. Het bestuur geeft leiding aan de club en bestaat uit een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en een lid van de programmacommissie.
  2. De bestuursleden worden in functie gekozen in de jaarlijks in september te houden Algemene Ledenvergadering. De zittingsperiode van een bestuurslid is 2 jaar. Aftredende bestuursleden zijn herkiesbaar . Een bestuurslid kan aansluitend voor een periode van maximaal 4 jaar in het bestuur zitting nemen. In totaal dus maximaal 6 jaar. Er wordt een rooster van aftreden gevolgd.
  3. De voorzitter geeft algemene leiding, stimuleert de activiteiten van de club en bevordert de vriendschap tussen de leden. De voorzitter ondertekent de correspondentie en eventuele andere documenten, of machtigt de secretaris daartoe.
  4. De secretaris verzorgt de correspondentie van het bestuur, beheert het clubarchief, roept vergaderingen en bijeenkomsten bijeen, notuleert de bestuursvergadering en de Algemene Ledenvergadering. Ook draagt de secretaris zorg voor een secretarieel jaarverslag.
  5. De penningmeester beheert de gelden van de club, draagt zorg voor de afdracht aan de Stichting Probus Nederland, zorgt voor een overzichtelijke financiële administratie. De penningmeester bepaalt de wijze van contributiebetaling. Verder stelt de penningmeester de begroting op en legt verantwoording af door middel van een financieel jaarverslag. Het boekjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december.

Voor de aanbieding van het financieel jaarverslag krijgt de kascommissie de gelegenheid de gegevens te controleren.

 Artikel 7 Kandidaatstelling en verkiezing

Twee maanden voor de jaarvergadering in september maakt het bestuur een voordracht van de kandidaten voor de verkiesbare functies.

Clubleden kunnen binnen 14 dagen na ontvangst van de voordracht tegenkandidaten voorstellen. Deze voorstellen dienen door tenminste 3 leden te worden gesteund en dienen schriftelijk te worden ingediend bij de secretaris.

De namen van de kandidaten worden in de uitnodiging voor de jaarvergadering vermeld.

Artikel 8   Vertegenwoordiging

 De club wordt in en buiten rechte vertegenwoordigd door de voorzitter en de secretaris tezamen.

 Artikel 9 Commissies

 De club kent de volgende commissies
– Kascommissie bestaat uit twee leden en wordt samengesteld op de jaarvergadering. De kascommissie is belast met de controle van de financiële administratie en brengt hierover verslag uit op de jaarvergadering.
-Programmacommissie bestaat uit twee leden en wordt benoemd door het bestuur. De commissie maakt een jaarplanning van de bijeenkomsten en programmeert sprekers, onderwerpen en andere activiteiten of delegeert deze aan clubleden.
– Commissie nieuwe leden bestaat uit 3 leden en wordt benoemd door het bestuur. De commissie is belast met de taken als omschreven in artikel 4.

Om regelmatige wisseling van commissieleden mogelijk te maken treedt ieder jaar een lid af.

Artikel 10 Bijeenkomsten

 1 De vaste bijeenkomsten worden in beginsel eenmaal per drie weken gehouden en wel op dinsdag van 10 tot 12 uur 30. Deze bijeenkomsten hebben een besloten karakter. Naast de bestuur mededelingen is aan de orde het door de programmacommissie opgestelde programma.
2 Bij bijzondere bijeenkomsten kunnen ook de partners van de leden en de partners van de overleden leden worden uitgenodigd.
3 De leden worden geacht zo veel mogelijk bijeenkomsten bij te wonen. Bij verhindering moet tijdig de secretaris worden verwittigd. Bij niet nakomen van deze verplichting worden indien van toepassing de kosten bij hem in rekening gebracht.

 Artikel 11   Jaarvergadering

 1 .Tenminste een maal per jaar wordt een algemene ledenvergadering gehouden Deze jaarvergadering wordt gehouden in september . In deze vergadering komt in ieder geval aan de orde het bestuur verslag over het afgelopen jaar, de begroting en het financieel jaarverslag.
2 .In de algemene ledenvergadering heeft ieder lid een stem en besluiten worden genomen bij volstrekte meerderheid van de uitgebrachte stemmen.
Over zaken wordt mondeling gestemd; over personen, indien gewenst, schriftelijk.

Artikel 12 Duur en ontbinding van de Probusclub, alsmede wijziging van huishoudelijk reglement

 De club is opgericht voor onbepaalde tijd.

Tot ontbinding dan wel wijziging van het reglement kan slechts worden besloten tijdens een algemene ledenvergadering waarop ten minste de helft van het totaal aantal leden aanwezig is.

Besluiten tot ontbinding of wijzigingen van het algemeen reglement kunnen alleen doorgevoerd worden indien tenminste twee derde van de geldig uitgebrachte stemmen hier mee instemmen.

 Versie Nov 2017